communicatie in relatie

Communicatie en ruzie

Waarom begrijpt mijn partner me niet? Mijn partner denkt het altijd beter te weten. Van alles wordt een punt gemaakt. Ik kan met mijn verhaal nooit terecht. Praten leidt alleen maar tot meer verwijten.

Herken je iets van het bovenstaande, lees dan verder.

Waarom krijgen we altijd ruzie?

Goed communiceren is niet gemakkelijk. Of je het nu van vroeger uit anders gewend bent, als persoon anders in elkaar zit of van een andere sekse bent: je hebt waarschijnlijk een andere manier van communiceren dan je partner. Daarbij heeft een verhaal altijd twee kanten en je ziet het allemaal vaak vooral vanuit je eigen perspectief. Ook kunnen jullie zwakke plekken tot vermijding of boosheid leiden als ze geraakt worden. Jullie zijn er dan meer mee bezig om jezelf te verdedigen of om de ander uit te schakelen dan om er samen uit te komen.

Wat heeft dit voor gevolgen?

Vaak gaat het van kwaad tot erger. Je onthoudt de momenten van frustratie en boosheid beter dan de momenten waarop je er wel samen uitkwam. Er is dan steeds minder voor nodig om dezelfde negatieve emoties weer te voelen. Een allergie is geboren!

Hoe kan ik voorkomen dat het erger wordt?

Jullie moeten weer naar elkaar gaan luisteren, weer begrip voor elkaar krijgen. En accepten dat de ander nou eenmaal anders is op bepaalde gebieden. Als dat allemaal lukt kun je elkaar weer langzaam het voordeel van de twijfel geven of elkaar tegemoet komen. Maar als de verschillen erg groot zijn of als er al veel pijnpunten zitten kan dit een moeilijke opgave zijn. Dan is het misschien goed om professionele hulp in te schakelen.

Relatietherapie bij Relatietherapiecentrum

Onze relatietherapeut luistert naar jou en naar je partner. Wat heeft jullie zo geraakt en wat voelden jullie toen? Vervolgens kijken we wat jullie willen als jullie de gevechten achter jullie kunnen laten. Samen kijken we naar jullie therapiedoelen en naar wat jullie hierbij nodig hebben: communicatietraining, omgaan met emoties of iets anders? En dan snel aan de slag met heldere opdrachten.

Onzekerheid en angst in je relatie

Vindt mijn partner me wel leuk genoeg? Kan ik me wel echt binden? Word ik niet dadelijk aan de kant gezet voor een ander? Is mijn partner er wel voor me als dat echt nodig is? Ben ik wel belangrijk voor mijn partner?

Waarom voel ik mij zo onzeker en bang?

Met het aangaan van een relatie ga je eigenlijk ook een nieuwe hechting aan. Je toekomst ligt deels in handen van die ander en dit maakt je kwetsbaar. Die ander kan je verlaten, bedriegen en kwetsen. Ieder spoortje onzekerheid dat in je zit kan hierdoor uitvergroot worden. Je hebt dan de neiging om bevestiging te zoeken, te klagen of te controleren. De onzekerheid kan komen door een gebrek aan zelfvertrouwen of voortkomen uit onveilige

hechtingen in het verleden. Maar misschien is de relatie ook echt wel niet goed, ben je niet in goede handen……

Bindingsangst / verlatingsangst

Bekende vormen van angst binnen relaties zijn bindingsangst en verlatingsangst. Deze angsten zitten in de persoon zelf en hebben niets met de relatie te maken. De relatie kan die angsten wel in meerdere of mindere mate oproepen. Bij bindingsangst (komt iets meer voor bij mannen) ben je bang om je vrijheid kwijt te raken en bepaald te worden door een ander. Hierdoor verbind je niet echt en dit kan je partner weer onzeker maken. Bij verlatingsangst is er de angst om het niet aan te kunnen als de ander je verlaat. Dit kan tot gevolg hebben dat je je vastklampt aan je partner met de eerder genoemde zucht naar bevestiging of controle als (verkeerd) middel.

Wat heeft de angst en onzekerheid voor gevolgen?

Door het angstgedrag nemen de onzekerheid en angst niet af maar worden ze eerder groter. De relatie loopt steeds meer schade op en wordt steeds minder goed. Misschien drijft je partner wel steeds meer van je af. Hierdoor ga je nog meer twijfelen en wordt je steeds onzekerder. Misschien werk je onbewust toe naar datgene waar je zo bang voor bent…… Zolang je eigen onzekerheid een goede relatie in de weg staat kun je moeilijk oordelen welk stuk bij je partner ligt.

Wat kan ik doen?

Als er duidelijke aanwijzingen zijn dat je partner je bedriegt, je niet ziet, hoort of waardeert is het goed om je voorwaarden bij je partner op tafel te leggen. As je partner hier niets mee doet is het aan jou om te kijken wat je met je relatie wil: doorgaan (en dus accepteren) of je relatie beƫindigen. As er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat het aan je partner ligt is het goed te kijken wat je aan je eigen onzekerheid en angst kunt doen. Je partner is misschien erg belangrijk voor je maar ook zonder hem of haar moet je jezelf staande kunnen houden. Alleen dan kun je een evenwichtige relatie bereiken.

Angst en onzekerheid te lijf bij Relatietherapiecentrum

In onze therapie kiezen we geen kant maar luisteren we naar het verhaal van jullie allebei. Vervolgens kijken we naar wat jullie willen bereiken. We proberen de wissel te verleggen van ‘kijken wat je niet wil’ naar ‘kijken wat je wel wil’. Als het einddoel bepaald is gaan we kijken wat ervoor nodig is om hier te komen. Het begint met luisteren naar hoe de ander dingen ziet en ervaart zonder dat meteen van tafel te vegen. Als het jullie lukt om je open te stellen voor de gevoelens en emoties van de ander kan het vertrouwen weer groeien.

Therapievormen

Omdat we niet vanuit een bepaalde therapievorm werken kunnen we onze hulp aanpassen aan wat jullie als persoon en in jullie situatie nodig hebben. Dat kan zijn op het gebied van wensen en verwachtingen, gedragspatronen, communicatie, assertiviteit, omgaan met gevoelens of iets anders. Bij hardnekkige gevoelens kunnen we eventueel gebruik maken van verwerkingstherapie. Vertel je verhaal en we gaan aan de slag.