Hooggevoeligheid in je relatie

Angst, twijfel, onzekerheid. Ligt het nou weer aan mij? Ben ik te gevoelig? Het is toch niet fair wat hier gebeurt?! Waarom snapt mijn partner nou niet wat ik nodig heb? Waarom kan ik het allemaal niet duidelijk maken? Is het allemaal zo veel gevraagd? Zo ga je toch niet met elkaar om?! Is onze relatie wel goed genoeg?

Ben ik Hooggevoelig?

Net zoals sommige mensen impulsiever zijn dan anderen zo zijn er ook mensen die gevoeliger (sensitiever) zijn dan anderen. Als je erg sensitief bent dan sta je erg open voor indrukken, prikkels, gevoelens en emoties en je bent wat sneller gestrest. Je denkt dieper over dingen na, legt meer verbanden en leeft je beter in anderen in. Maar ook word je sneller geraakt en onthoud je dingen die je raken beter. Je stelt hoge eisen aan jezelf maar ook aan je partner. Herken je dit alles en is daar geen andere reden voor dan kan het zijn dat je Hoog gevoelig bent.

Wat kan Hooggevoeligheid voor gevolgen hebben voor je relatie?

Door je Hoog gevoeligheid zul je, in goede omstandigheden, bewuster en meer genieten. Je zult meer meeleven met je partner dan een minder sensitief persoon. Maar in tijden dat je wat minder goed in je vel zit kan het zijn dat je elkaar regelmatig niet begrijpt. Als je zo diep over alles nadenkt zie je al snel dat dingen anders of beter kunnen. Er kan dan veel tijd gaan zitten in het vechten om relatief kleine dingen. Al voelen ze voor jou misschien wel degelijk belangrijk. Je wìl gewoon niet dat het er zo aan toe gaat. Je wil niet accepteren dat andere mensen soms zo onnadenkend of lomp zijn. Je partner kan dit misschien erg overdreven vinden en gaat zich ergeren aan jouw ‘gezeur’.

Is het dan beter om een partner te hebben die ook erg sensitief is?

Niet persé. Soms is het net goed dat je gecorrigeerd wordt als je te ver doorschiet in je gevoeligheid. En voor je partner is het goed dat er iemand af en toe wat verder doordenkt over dingen en wat meer gevoel erin gooit. Als je vrij goed om kunt gaan met je hoog gevoeligheid en je niet tè ver uit elkaar ligt kan het net een ideale combinatie zijn.

Omgaan met mijn Hoog gevoeligheid, voorkomen dat we elkaar kwijtraken

Het is belangrijk om niet alles zo groot te maken. Besef dat je partner gewoon anders ìs. Als jij hetzelfde zou doen zou het een andere betekenis hebben maar hij of zij is niet op jouw manier met dingen bezig. Accepteren en loslaten levert vaak meer op dan blijven doorgaan met dingen belangrijk maken die voor je partner gewoon niet zo belangrijk zijn. Kies je veldslagen dan voorkom je constante oorlogsvoering. Als je het voor elkaar krijgt dat je partner meegaat in je wensen kun je samen misschien profiteren van een geweldige relatie. Maar blijf je tegenover elkaar staan dan gaat jullie relatie eerder als een last voelen en kun je elkaar kwijtraken.

Hulp bij Hoog gevoeligheid door Relatietherapiecentrum

Als je sensitiever bent dan gemiddeld is het extra belangrijk om te zorgen dat je goed in je vel zit en dat je de rust leert bewaren. We helpen je om te leren ontspannen in tijden van stress, hoe je hoofdzaken van bijzaken kunt scheiden en hoe je kunt accepteren en loslaten. En je partner helpen we om ècht open te staan voor jou en om te gaan met de gevoelens die er zijn. En als dat allemaal aardig lukt, kijken we samen naar je veldslagen: wat wil je anders en hoe kun je dat het beste communiceren.

Naar iets moois toewerken

Als de grootste obstakels zijn verdwenen kijken we naar hoe jullie je relatie graag willen zien. Waarom die niet ècht bijzonder maken? En dan komen de positieve kanten van de sensitiviteit steeds meer naar voren. Jullie kiezen ervoor of je wil blijven vastlopen op de hoog gevoeligheid of dat je ermee leert omgaan en ervan gaat profiteren. En wìj willen jullie graag helpen om dit te bereiken.