Onzekerheid en angst in mijn relatie
Vindt mijn partner me wel leuk genoeg? Ben ik wel belangrijk voor mijn partner? Houdt mijn partner wel van me? Durf ik me wel echt te binden? Is mijn partner er wel voor me als dat echt nodig is? Word ik niet dadelijk aan de kant gezet voor een ander?
Waarom voel ik mij zo onzeker en bang?
Met het aangaan van een relatie ga je eigenlijk ook een nieuwe hechting aan. Je toekomst ligt deels in handen van die ander en dit maakt je kwetsbaar. Die ander kan je verlaten, bedriegen en kwetsen. Ieder spoortje onzekerheid dat in je zit kan hierdoor uitvergroot worden. Je hebt dan de neiging om bevestiging te zoeken, te klagen of te controleren. De onzekerheid kan komen door een gebrek aan zelfvertrouwen of voortkomen uit onveilige hechtingen in het verleden. Maar misschien is de relatie ook echt wel niet goed, ben je niet in goede handen.
Bindingsangst / verlatingsangst
Bekende vormen van angst binnen relaties zijn bindingsangst en verlatingsangst. Deze angsten zitten in de persoon zelf en hebben niets met de relatie te maken. De relatie kan die angsten wel in meerdere of mindere mate oproepen. Bij bindingsangst (komt iets meer voor bij mannen) ben je bang om je vrijheid kwijt te raken en bepaald te worden door een ander. Hierdoor verbind je niet echt en dit kan je partner weer onzeker maken. Bij verlatingsangst is er de angst om het niet aan te kunnen als de ander je verlaat. Dit kan tot gevolg hebben dat je je vastklampt aan je partner met de eerder genoemde zucht naar bevestiging of controle als (verkeerd) middel.
Wat heeft de angst en onzekerheid voor gevolgen?
Door het angstgedrag nemen de onzekerheid en angst niet af maar worden ze eerder groter. De relatie loopt steeds meer schade op en wordt steeds minder goed. Misschien drijft je partner wel steeds meer van je af. Hierdoor ga je nog meer twijfelen en wordt je steeds onzekerder. Misschien werk je onbewust toe naar datgene waar je zo bang voor bent…… Zolang je eigen onzekerheid een goede relatie in de weg staat kun je moeilijk oordelen welk stuk bij je partner ligt.
Wat kan ik doen?
Als er duidelijke aanwijzingen zijn dat je partner je bedriegt, je niet ziet, hoort of waardeert is het goed om je voorwaarden bij je partner op tafel te leggen. As je partner hier niets mee doet is het aan jou om te kijken wat je met je relatie wil: doorgaan (en dus accepteren) of je relatie beëindigen. As er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat het aan je partner ligt is het goed te kijken wat je aan je eigen onzekerheid en angst kunt doen. Je partner is misschien erg belangrijk voor je maar ook zonder hem of haar moet je jezelf staande kunnen houden. Alleen dan kun je een evenwichtige relatie bereiken.
Angst en onzekerheid te lijf bij Relatietherapiecentrum
In onze therapie kiezen we geen kant maar luisteren we naar het verhaal van jullie allebei. Vervolgens kijken we naar wat jullie willen bereiken. We proberen de wissel te verleggen van ‘kijken wat je niet wil’ naar ‘kijken wat je wel wil’. Als het einddoel bepaald is gaan we kijken wat ervoor nodig is om hier te komen. Het begint met luisteren naar hoe de ander dingen ziet en ervaart zonder dat meteen van tafel te vegen. Als het jullie lukt om je open te stellen voor de gevoelens en emoties van de ander kan het vertrouwen weer groeien.
Therapievormen
Omdat we niet vanuit een bepaalde therapievorm werken kunnen we onze hulp aanpassen aan wat jullie als persoon en in jullie situatie nodig hebben. Dat kan zijn op het gebied van wensen en verwachtingen, gedragspatronen, communicatie, assertiviteit, omgaan met gevoelens of iets anders. Bij hardnekkige gevoelens kunnen we eventueel gebruik maken van verwerkingstherapie. Vertel je verhaal en we gaan aan de slag.