Vreemdgaan

Kan ik mijn partner nog wel vertrouwen? Als zoiets één keer gebeurt kan het vaker gebeuren. Ben ik nog wel in goede handen? Moet ik mezelf niet in veiligheid brengen, zorgen dat ik nooit meer zo kwetsbaar ben? Kan dit nog ooit goed komen?

Waarom voel ik mij zo onveilig?

Als je partner vreemd is gegaan of je emotioneel in de steek heeft gelaten toen je hem of haar zo nodig had, kan dat diepe groeven in je basisveiligheid opleveren. Je voelt je verraden, vernederd, in de steek gelaten en misschien zelfs in gevaar gebracht. De kern van een relatie is het vertrouwen en het gevoel dat de ander er voor je is. Nu deze ballon is doorgeprikt is het erg moeilijk om weer te ontspannen en verder te gaan. Je blijft je afvragen of het niet zomaar weer kan gebeuren. Een relatietrauma is geboren.

Wat heeft zo’n relatietrauma voor gevolgen?

Het wantrouwen kan tussen jou en je partner in blijven staan. Je zult dan steeds op hetzelfde punt uitkomen van onzekerheid, verwijten of controleren. Als je partner niet kan omgaan met het schuldgevoel of de verwijten kan dit leiden tot steeds meer afstand. Je gaat dan steeds minder grip voelen en steeds harder rammelen. Dit gebeurt ook als je partner zichzelf blijft verdedigen.

Omgaan met een relatietrauma. Hoe kunnen jullie voorkomen dat het erger wordt?

Je partner moet de schuld volledig op zich nemen voor het vreemdgaan of het in de steek laten en voelen wat het met jou gedaan heeft. Teveel verklaren waarom het kon gebeuren kan afleiden van de boodschap dat het nooit had mogen gebeuren. Oorzaken kunnen pas interessant zijn als het gaat om te voorkomen dat het ooit nog een keer kan gebeuren. Je partner kan door hier hard aan te werken misschien je vertrouwen terugwinnen. Aan jou de keuze of je je partner weer een kans wil geven. Als dat zo is moet je proberen je niet te laten blijven leiden door onzekerheid.

Aanpak relatietrauma’s bij relatietherapiecentrum

Bij Relatietherapiecentrum zijn we er niet om te veroordelen maar om te helpen bij jullie therapiedoelen. We vragen je partner om te luisteren naar wat het allemaal met je gedaan heeft. Als dat lukt kunnen we kijken wat je verder nodig hebt om het vertrouwen terug te krijgen. Misschien is het nodig om gebruik te maken van verwerkingstherapie. Wij werken dan met E.M.D.R., een zeer efficiënte therapievorm. Ook gaan we kijken waar je partner mee aan de slag moet om niet meer in de fout te gaan. Als het vertrouwen weer wat hersteld is gaan we kijken naar de toekomst: waar willen jullie samen naartoe werken? Hoe kan jullie relatie weer ècht goed gaan voelen?